ارسالها: 14491
#421
Posted: 4 Sep 2013 04:49
مقایسه نارنج و آب نارنج
نارنج میوه درختچهای از خانواده مركبات است كه موطن اصلی آن را چین میدانند. این میوه در قرون وسطی به عنوان دارویی توسط پزشكان عرب استفاده میشد.
از آن به بعد عطر آن به نام نرولی مشهور و استفاده از آن روزبهروز بیشتر شد. گلهای نارنج در ایران به نام بهار نارنج معروف است كه بوی بسیار معطر و مطبوعی دارد. قسمتهای مورد استفاده نارنج شامل آبمیوه، پوست میوه و گلهای آن است.
میوهها دارای تركیبات مختلفی از جمله املاح، ویتامینها، فلاونوییدها، اسیدهای گیاهی و اسانس و اثرات محرك هضم، ضدیبوست، انرژیزا، خلطآور، ضدسرفه، آرامبخش، رفع بدخوابی و تسكین شوك هستند. آب نارنج به خصوص برای خروج خلطهای غلیظ و زردرنگ مفید است. در ضمن، آب نارنج نارس در بعضی خواص از نوع رسیده آن قویتر است. به همین دلیل از هر دو نوع رسیده و نارس استفاده میشود. از دیگر اثرات آب نارنج میتوان به ضدسرطان، ضدحساسیت، آنتیاكسیدان، محافظ كبد، کاهنده قند، كلسترول خون، پایین آورنده پرفشاری خون، كاهش اسیداوریك و محرك سیستم ایمنی بدن اشاره کرد.
رایحه نارنج كه از گل آن به دست میآید دارای خواص ضدافسردگی، آرامبخش، ضداسهال، نرمكننده پوست و جلوگیریكننده از شكنندگی مویرگهاست. از پوست نارنج نارس و رسیده به صورت تازه و خشك شده در چین به فراوانی استفاده میشود. خواص دارویی پوست نارنج شامل ضد گاستریت، ضدحساسیت، ضداسپاسم و دل درد، هضمكننده، مقوی معده و اشتهاآور است. این پوستها ممكن است به رنگ سبز مربوط به نارنج نارس و زردرنگ مربوط به نارنج رسیده باشند. میزان مصرف پوست نارنج به عنوان دارویی روزانه 10 تا 15 گرم از پوست تازه یا معادل آن از نوع خشك است.
در ایران از گلهای نارنج، عرق گیاهی تولید میشود كه به نام عرق بهار نارنج مشهور است. این عرق دارای خواص ضدنفخ، اسپاسم و اثر آرامبخش ضعیفی است و به این منظور استفاده میشود. همچنین میتوان از گلهای آن چای تهیه كرد. منظور از چای، دمكرده گلهای آن است. برای تهیه چای آن میتوان روی 2 گرم از گلهای خشك را در یك لیوان آب جوش ریخت و به مدت 10 تا 15 دقیقه آن را روی بخار گذاشت. سپس آن را صاف كرده و میل كرد. برای رفع بدخوابی نیز میتوان هنگام خواب یك لیوان آن را مصرف كرد.
برای خشك كردن صحیح گلهای نارنج هم باید گلهای ناشكفته را صبح زود جمعآوری كرد و در تاریكی خشكاند البته این عمل در فصل بهار كه موقع گلدهی نارنج است باید انجام شود. در غیر این صورت ممكن است اسانس گل تخریب شده و بو، طعم و خواص آن تغییر کند.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#422
Posted: 4 Sep 2013 04:54
سيب مفيد براي كاهش كلسترول خون
تايج يك مطالعه جديد نشان داده است كه مصرف روزانه چهار عدد سيب ميتواند ميزان كلسترون خون را تا يك چهارم كاهش دهد.
از مدتها پيش متخصصان توصيه ميكنند كه خوردن يك عدد سيب در روز شما را از پزشك بينياز ميكند اما اين بار دريافتهاند كه واقعيت ديگري در مورد اين ميوه وجود دارد.
پزشكان ميگويند سيب ميتواند ميزان كلسترول خون را كاهش دهد و به ميزان قابل توجهي به كاهش وزن نيز كمك ميكند.
به گزارش روزنامه ديلي ميل، دكتر بهرام بيرجندي سرپرست اين مطالعه در دانشگاه فلوريداي آمريكا طي سخنراني خود در كنفرانس بيولوژي آزمايشي در واشنگتن تاكيد كرد: هر فردي ميتواند از مزايا و خواص اين ميوه بهرهمند شود.
وي و دستيارانش دريافتند زناني كه در اين مطالعه در هر روز 75 گرم سيب خشك شده مصرف كردند پس از 6 ماه مقدار كلسترول بد در خونشان تا يك چهارم كاهش پيدا كرد.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#423
Posted: 4 Sep 2013 04:59
خوراکیهای استرس زدا
یک کارشناس در سایت تغذیه هول فود کاتولوگ فهرستی از مواد غذایی ارائه کرده است که این خوردنیها تاثیر بسزایی در دور کردن استرس از انسان دارند و یا به عبارتی آرامش بخش هستند.استرس ممکن است همه جا با شما باشد، مثل محیط کار، در هنگام رانندگی، در جشنها و مراسم و یا حتی در منزل و زمانی که اخبار ناخوشایندی ممکن است از طریق رادیو و تلویزیون به گوشتان برسد، اما در دنیای پرتنش امروز، چه کسانی ممکن است از استرس در امان باشند؟
کارشناسان معتقدند که یک رژیم غذایی تحریک کننده و نامنظم و آشفته در واقع پیش فاکتوری برای بروز استرس است که معمولا شامل مصرف چای و میان وعدهها به طور مکرر و نامنظم است، اما با دنبال کردن یک رژیم غذایی منظم و همچنین انتخاب خوردنیهایی مناسب میتوان تا حد امکان استرس روزانه را از خود دور نگهداشت
ـ اولین خوردنی استرس زدا در این فهرست، «ماست» است.
ماست به ویژه برای فصل تابستان مفید است، چون سبک بوده و هضم آن هم آسان است. دکتر شیفا شارما، متخصص تناسب اندام در هند در این باره میگوید: ماست یا هر محصول لبنی دیگر غنی از مادهای به نام تیروسین است که میزان سروتونین را در مغز افزایش میدهد. به بیانی دیگر پروتئینها در محصولات لبنی مقدار سروتونین را که نوروهورمونی در مغز است، افزایش میدهند و در نتیجه استرس اعصاب را کاهش داده و شما را آرام می سازد
ـ خوردنی بعدی برای از بین بردن استرس، «شکلات تلخ» است.
پزشکان می گویند: مصرف شکلات تلخ از مقدار هورمون استرس میکاهد و سایر آشفتگیهای بیوشیمیایی مرتبط با استرس را متعادل میسازد
ـ مرکبات هم خوردنیهای مناسبی هستند برای برطرف کردن استرس.
میوهها حاوی قند طبیعی هستند که ذهن را از استرس خالی میسازند و مرکبات و میوههای تابستانی تاثیر بیشتری در این زمینه دارند
ـ خوردنی ضد استرس بعدی «بادام درختی» است.
بادام سرشار از ویتامین «B2» و ویتامین «E»، منیزیم و روی است. ویتامینهای B و منیزیم تاثیر بسزایی در تولید سروتونین دارند که خلق انسان را تنظیم میکنند و استرس را تسکین میدهند. روی هم میتواند با برخی از اثرات منفی استرس مقابله کند و ویتامین E هم به عنوان یک آنتی اکسیدان مولکولهای رادیکال آزاد را که با استرس و بیماری قلبی مرتبط هستند، نابود میسازد
ـ گزینه بعدی «چای» گیاهی یا «چای سیاه» است :
که ضمن کنترل کالریها، خلق و خوی شما را نیز بهبود میبخشد.چای بابونه، چای یاسمن و سایر چایهای گیاهی تاثیر شگفت انگیزی روی بدن شما دارند و میتوانند مثل یک داروی مسکن عمل کنند
ـ ماهی هم جزو خوراکیهای ضد استرس و آرامش بخش است.
«ماهی» منبع غنی از چربیهای امگا ــ ۳ است که حاوی ویتامینهای گروه B به ویژه B6 و B12 مفید برای مقابله با استرس هستند. در واقع ویتامین B12 یکی از مهمترین مکملها برای ساخت سروتونین به عنوان هورمون شادی در مغز است و کمبود ویتامین B12 میتواند سبب افسردگی شود
ـ کلم بروکلی
یکی دیگر از خوردنیهای مفید برای مقابله با استرس است که وقتی به پاستا، برنج و یا سالاد افزوده میشود، تاثیر معجزه آسایی در ایجاد شادی در شما اعمال میکند. کلم بروکلی هم سرشار از ویتامینهای گروه B شامل اسید فولیک است که به کاهش ترس، اضطراب و نگرانی استرس و حتی افسردگی کمک میکنند. فیبر موجود در این سبزی نیز برای مقابله با یبوست و سندرم روده ترکیب پذیر مفید است که این سندرم در واقع حاصل استرس بلند مدت است
ـ آخرین ماده معجزه آسا در کاهش استرس «سیر» است.
سیر برای آرام کردن تنش و استرس و نیز کاهش گلوکز خون مفید است. سیر سرشار از آنتی اکسیدانها است و این مواد در مقابله با استرس بسیار مفید است
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#424
Posted: 4 Sep 2013 05:00
قبل از تصميمگيريهاي مهم، يك بطري آب بنوشيد!
وبت بعد اگر خواستيد تصميم مهمي بگيريد، قبل از هر اقدامي ابتدا يك بطري آب بنوشيد چون محققان در يك بررسي جديد ادعا كردهاند كه افراد با مثانه پر، بهتر ميتوانند تصميم بگيرند.
به گزارش سرويس بهداشت و درمان ايسنا، اين محققان دريافتهاند كه در يك لحظه، مكانيسم خودداري در مغز در تمام نقاط بدن يك حس خويشتنداري را القا ميكند و به همين خاطر افراد در هنگام پر بودن مثانه چون در وضعيت كنترل قرار ميگيرند، قادر هستند كه تصميمات مهمتر و با ارزشتري را اتخاذ كنند و در نتيجه بهتر قضاوت نمايند.
به گزارش روزنامه ديلي تلگراف، اين متخصصان در دانشگاه هلندي «تونت» وضعيت كنترل مثانه را با بخشهاي مشابه در مغز كه احساسات مربوط به پاداش و اميال را فعال ميسازند، مرتبط ميدانند.
اين مطالعه همچنين نشان ميدهد كه حتي فكر كردن به واژههاي مربوط به ادرار كردن نيز ميتواند همين تاثير را ايجاد كند.
بنابراين تحقيق، مردم در كنترل انگيزشهاي خود براي لذتهاي كوتاه مدت تواناتر هستند و در عين حال هم گزينههايي را انتخاب ميكنند كه در مدت طولاني سود بيشتري براي آنها داشته باشند. به اين ترتيب بخشي از مغز كه اين سيگنال را ميفرستد نه تنها براي كنترل مثانه بلكه براي خودداري و كنترل در تمام قسمتهاي ديگر فعال ميشود.
بنابراين فعال شدن مكانيسم خودداري به شما كمك ميكند كه در تصميمگيريهاي خود اميال و پاداشهاي لحظهاي را انتخاب نكنيد بلكه در عوض به پيامدهاي سودمند و بلند مدت انتخاب خود بينديشيد.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#425
Posted: 4 Sep 2013 05:11
پفک ماهي بخوريم يا نخوريم؟
شايد شما هم وقتي براي اولين بار اسم پفک ماهي و بستني ماهي را شنيديد، از تعجب چشمهايتان گرد شد و حتي کمي رو ترش کرديد که مگر ميشود با ماهي پفک و بستني ساخت و اگر بشود چه طعم و مزهاي پيدا ميکند؟ امروز که پفک ماهي به بازار آمده و بستني آن هم به زودي به دست مشتريان ميرسد، ديگر ميتوانيد اين خوراکيها را امتحان کنيد و ببينيد به مذاقتان خوش ميآيد يا نه. ولي چيزي که سازندگان اين محصولات روي آن تکيه ميکنند، بيشتر کيفيت و ارزش غذايي آنهاست تا طعمشان. در اين مقاله ميخواهيم ببينيم اين محصولات واقعا ميتوانند جاي ماهي را بگيرند يا نه.اين روزها در سوپرمارکت محلهتان، در قفسه چيپس و پفک، کنار محصولات مختلف و رنگارنگ ميتوانيد يک محصول تازه را ببينيد به اسم پفک ماهي يا پفيش. اين محصول ممکن است براي بعضيها خوشايند باشد و براي عدهاي هم ناخوشايند. بستگي به ذايقهتان دارد البته سازندگان اين پفک ادعا ميکنند که هيچ بوي زُخمي ندارد و قرار است به زودي بستني ماهي را هم به بازار بفرستند. اين طور که ميگويند، در توليد اين نوع پفك که حدود يک سال طول کشيده، به جاي بلغور ذرت، از پروتئين و كنستانتره ماهي استفاده شده و املاح، پروتئينها و ويتامينهاي موجود در اين پفك به ادعاي سازندگانش 4 برابر پفكهاي معمولي است. البته بايد مطمئن شد پروتئيني که از ماهي گرفته ميشود، خاصيت خودش را حفظ ميکند يا اين که احيانا در فرآيند پروتئين گيري برخي از ويژگيهايش را از دست ميدهد. مهندس فريدون رفيع پور، مدير توليد تحقيقاتي مرکزملي تحقيقات فرآوري شيلات ايران که يکي از دست اندرکاران توليد اين محصول جديد است درباره ويژگيهاي آن ميگويد: «کار استخراج پروتئين از موادغذايي کار جديدي نيست و سالهاي سال است که در اروپا انجام ميشود. استخراج پروتئين از گوشت، مرغ، ماهي و سويا در خيلي از کشورها رايج است. ما هم پروتئين ماهي را با روشهاي روز دنيا استخراج ميکنيم. دراين فرآيند هيچ اتفاقي براي پروتئين نميافتد و تمام ارزشهاي غذايياش را حفظ ميکند، چون ما در اين فرآيند از حرارت بالا استفاده نميکنيم.»
با ماهي قهريد؟!
ما ايرانيها زياد با آبزيان ميانه خوبي نداريم؛ براي همين هم مصرف سرانه ماهيمان خيلي کمتر از ساير کشورهاست.سرانه مصرف ماهي در جهان به طور متوسط 14 كيلوگرم است و در ايران 7 كيلوگرم. در استانهاي ساحلي شمال و جنوب کشور اين رقم به 11 تا 12 كيلو هم ميرسد ولي در استانهاي غيرساحلي ايران 2 تا 3 كيلوگرم برآورد ميشود، در حالي كه اين رقم در کشور ژاپن 75 كيلوگرم، در اسپانيا 40 كيلو، و در کل اروپا 35 كيلوگرم در سال است. پس ميبينيد که ما در مقايسه با مردم دنيا چه قدر کم ماهي مصرف ميکنيم در حالي که در دنيا ماهي را به اسم داروي قلب ميشناسند که ميتواند از لخته شدن خون و انسداد رگهاي قلب جلوگيري کند. در کل چربي و پروتئين ماهي ارزش غذايي و دارويي زيادي دارد و کارشناسان تغذيه معتقدند بايد مردم ايران را به مصرف ماهي بيشتر تشويق کرد. براي همين قرار است طبق برنامهريزيهاي بهداشتي و تغذيهاي سرانه مصرف ماهي در کشورمان از 7 کيلوگرم به 25 كيلوگرم برسد. يکي از برنامهها هم راهاندازي همين مرکز فرآوري آبزيان در بندرانزلي است که از سوي سازمان شيلات ايران و با همكاري فائو و يونسكو و يونيدو، سازمان صنعتي ملل متحد، در سال 74 انجام شده و اين مرکز در حال حاضر از گوشت ماهي محصولات مختلفي مثل برگر ماهي، ماهي كيلكا فرآوري شده، بستني و پفك ماهي توليد ميكند. ظاهرا توليد پفک و بستني ماهي يکي از روشهاي بالا بردن سرانه مصرف ماهي به خصوص بين بچهها و نوجوانهاست؛ البته اگر اين محصولات بتوانند جاي ماهي را بگيرند. مهندس رفيعپور ميگويد: «قرار نيست پفک و بستني ماهي جايگزين خود ماهي شوند، به هرحال ماهي بايد هفتهاي دوبار در سبد غذايي خانوار ايراني وارد شود ولي در جايي که انواع تنقلات مضر در دسترس بچهها قرار دارد، اين محصولات ميتوانند به عنوان تنقلات مفيد، حتي بهصورت ميان وعده مصرف شوند.»
اين پفک، کمنمک است!
نکته جالب اين است که در همين پفک ماهي که با شکل و شمايل پفکهاي ديگر بستهبندي شده و ارائه ميشود، گوشت ماهي هم به کار رفته است. مهندس رفيع پور، مدير توليد تحقيقاتي مرکزملي تحقيقات فرآوري شيلات ايران ميگويد: «در اين محصول علاوه بر پروتئين ماهي از گوشت پالايش شده ماهي هم استفاده شده ولي در بستني ماهي فقط پروتئين ماهي به کار رفته است.» به گفته او، در فرآيند استخراج پروتئين از ماهيهاي آزاد پرورشي استفاده ميشود ولي به هرحال پفک، پفک است و هر چه قدر مفيد باشد، باز هم به دليل نمک، مواد رنگي و مواد نگهدارندهاي که در آن به کار ميرود، مضراتي دارد. مهندس رفيع پور در اين باره ميگويد: «ما داريم تلاش ميکنيم اين محصول ارزش غذايي بالايي داشته باشد. يکي از مهمترين ويژگيهايش اين است که در توليد آن از مواد رنگي طبيعي استفاده ميشود، روغنش هم کنترل شده و برا ي همين سيري کاذب ندارد. به جاي مواد نگهدارنده شيميايي در ترکيب آن از غذاهاي ارگانيک بدون مواد نگه دارنده استفاده ميکنيم، البته در ماندگاري آن هم مشکلي به وجود نميآيد. اما در مورد نمک نميشود کاري کرد چون ذائقه ايرانيها به نمک عادت کرده و چيپس و پفک را شور ميخورند، پس نميشود نمک را حذف کرد. البته نمک اين پفک کمتر از ساير پفکهاست؛ پفک ماهي2/1 درصد نمک دارد در حالي که بقيه پفکها 5/1 درصد. براي همين هم پفيش رطوبتاش بيشتر و کمينرمتر از پفکهاي ديگر است.»
کي ميگه بو ميده؟
و اما در آخر ميماند بحث طعم اين پفکها که تداعي کننده طعم و بوي ماهي است و براي کساني که خود ماهي را هم به دليل بوي آن دوست ندارند، چندان خوشايند نيست. مهندس رفيع پور در پاسخ به اين ايراد ميگويد: «اين بار اولي است که ميشنويم اين پفک بوي ماهي ميدهد، اتفاقا وجه مشخصه اين پفک اين است که اصلا بوي ماهي نميدهد. ايرادي هم که ژاپنيها به ما ميگيرند همين است که محصولتان بوي ماهي نميدهد! البته بوي ماهي تازه وسالم اصلا بوي نامطبوعي نيست و کساني که از ماهي به دليل بوي آن بدشان ميآيد، تا به حال ماهي سالم به دستشان نرسيده. متاسفانه بسياري از ماهيها به خاطر شرايط نادرست نگهداري بعد از صيد و حمل و نقل غيراصولي، سريع فاسد ميشوند و بو ميگيرند. براي همين بعضي از مردم از ماهي دلزده ميشوند.»
نظر کارشناس
دکتر مسعود کيمياگر، متخصص تغذيه و رژيمدرماني در این باره می گوید: پفک ماهي از پفکهاي معمولي خيلي بهتر است. معمولا اظهارنظر درباره محصولات جديد سخت است چون هنوز کارشناسان آن محصول را خوب نميشناسند و نميتوانند اظهار نظردقيقي داشته باشند. در مورد پفک و بستني ماهي هم همين طور است و تنها متخصص تغذيهاي که حاضر شد درباره اين توليدات جديد اظهار نظر کند . من هم اولين بار که شنيدم پفک ماهي و بستني ماهي توليد شده حسابي تعجب کردم و پيش خودم گفتم چه مزهاي ممکن است داشته باشند. ولي مدتي قبل دوستان پفک ماهي را برايم آوردند تا امتحان کنم. به نظر من اين محصول اگرچه نميتواند جايگزين ماهي شود ولي از آنجا که پايهاش ماهي است، بين تنقلاتي که الان در بازار وجود دارد بسيار کم ضررتر است و خيلي بهتر از چيپس و پفکهاي معمولي است که در دراز مدت عواقب و عوارض زيادي براي سلامت کودکان به بار ميآورند.امروزه آن قدر تنقلات فاقد ارزش غذايي زياد شدهاند که بايد فکرهاي نو و خلاق را تشويق کرد تا محصولات جديد و مفيدي توليد شود و کودکان و خانوادهها امکان انتخاب بين گزينههاي بيشتر ومتنوع تري را داشته باشند.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#426
Posted: 4 Sep 2013 05:17
ملاحظات تغذيه اي درمورد مبتلايان به بيماري پاركينسون
بيماري پاركينسون يا «فلج رعشهاي» اختلال مغزي است كه موجب لرزش، سفتي و ضعف عضلات ميشود. علائم زودرس بيماري پاركينسون شامل: سفتي عضلات، خستگي زودرس نسبت به حالت معمول، رعشه كه به طور معمول با لرزش خفيف در يك دست، بازو و يا پا شروع ميشود. اين لرزش زماني كه بدن در حال استراحت است تشديد ميشود، اما عموما وقتي كه بدن در حال انجام فعاليت است، متوقف ميگردد. به عنوان مثال زماني كه دو انگشت شست و سبابه به هم ماليده ميشود، لرزش وجود ندارد. با پيشرفت بيماري علائمي مانند: ريزش آب دهان، كاهش اشتها، سفتي عضلات در طرفين بدن، ضعف، لرزش ماهيچهها، سخت ايستادن، حركت آهسته، بيقراري، قدمهاي نامتعادل، لرزش مداوم دستها و سر و به سختي خم شدن بروز ميكند. در مراحل بعدي بيماري، شخص توانايي كنترل حركات خود را از دست ميدهد، فعاليتها به سختي صورت ميگيرد و بتدريج قوه ادراك نيز تحت تاثير بيماري قرار ميگيرد. حدود يك سوم از افرادمبتلا به پاركينسون از افسردگي رنج ميبرند. معمولا اين بيماري حدود ده سال ادامه دارد و سرانجام منجر به مرگ ميشود كه علت آن به طور عمده عفونت و يا پنوموني ناشي از آسپيراسيون است. در مردان شيوع اين بيماري بيشتر از زنان است.
علل بيماري پاركينسون
علت بيماري پاركينسون ناشناخته است، هر چند در اين مورد تئوريهاي زيادي وجود دارد. در مغز بيماران مبتلا به پاركينسون دوپامين وجود ندارد (دوپامين يك نوروترانسميتر است كه پيام را از يك سلول عصبي به سلول ديگر ميبرد). زيرا سلولهايي كه اين ناقل شيميايي مهم را ميسازند، از بين رفتهاند. يكي از تئوريها در مورد علت از بين رفتن اين سلولها اين است كه سلولهاي كبدي كارآيي خود را از دست داده و نميتوانند سموم را دفع كنند و اين سموم روي سلولهاي مغز اثر ميگذارند. نظريه ديگر اين است كه سموم محيطي و ژنتيك در بروز پاركينسون نقش دارند. راديكالهاي آزاد نيز از علل ايجاد بيماري هستند، چون سبب اكسيداسيون دوپامين ميشوند.
چه مواد مغذي در اين بيماري موثر هستند؟
1- ويتامينها
ويتامين C: يك آنتياكسيدان است كه احتمالا پيشرفت بيماري را كند كرده و نياز به دارو درماني را به تعويق مياندازد. در يك مطالعه در سال 1979 با تجويز توام 3000 ميليگرم ويتامين C و 3200 واحد بينالمللي ويتامين E در روز، براي بيماراني كه در مراحل اوليه بيماري بودند، پيشرفت بيماري تا بيش از سه سال كندتر شد.
ويتامين E: اين آنتياكسيدان به عنوان از بين برنده راديكال آزاد، سلولهاي مغز را از آسيب حفظ ميكند. مصرف مقادير زياد ويتامين C و E براي اين بيماري پيشنهاد ميشود. اين مقادير به طور معمول از طريق مواد غذايي تامين نشده وبايد مكمل ياري صورت گيرد.
ويتامينهاي گروه B: نقش بسيار مهمي در عملكرد مغز و فعاليت آنزيمها دارند.
ويتامين B5: در انتقال سريع پيام از يك سلول عصبي به سلول ديگر دخالت دارد.
B3: گردش خون را در مغز بهبود ميبخشد، ولي در صورت ابتلا به اختلالات كبدي، نقرس و يا فشار خون بالا نبايد از اين ويتامين استفاده كرد.
B6: توليد دوپامين در مغز بستگي به وجود اين ويتامين دارد، اما در صورت مصرف لوودوپا نبايد اين مكمل را مصرف كرد.
2- مواد معدني
سلنيوم: يك آنتياكسيدان قوي است.
كلسيم: همراه با منيزيم عمل ميكند و براي انتقال تحريك عصبي مورد نياز است.
3- اسيدهاي آمينه
L- تيروزين: براي تنظيم و بهبود حالات و رفتار فرد مفيد است.
L- فنيل آلانين: علائم را كاهش داده و در بهبود افسردگي موثر ميباشد. در افراد باردار و يا شيرده، در موارد اضطراب بيمورد، ديابت، فشار خون بالا و يا فنيل كتونوري نبايد مصرف شود.
L- گلوتاميك اسيد: براي انتقال تحريك عصبي مفيد ميباشد.
4- Ginkgo Biloba: اين عصاره از برگهاي خشك درخت ژينكو به دست ميآيد كه بومي ايران نيز هست. اثرات بسيار مفيدي از اين گياه ديده شده، از جمله بهبود گردش خون و اكسيژن براي بهتر شدن عملكرد مغز؛ كاهش كرامپ پا، لرزش و رعشه و افزايش احساس بهبودي.
* توصيههاي تغذيهاي:
تاكيد بر مصرف منابع خام مواد غذايي در رژيم غذايي. مطمئن باشيد كه سه چهارم دريافت غذايي شما از مواد غذايي خام مانند دانهها و مغزها باشد.
مواد غذايي حاوي فنيل الانين مصرف نماييد. از آنجا كه اسيدآمينه L- فنيل آلانين ممكن است به كاهش علائم بيماري پاركينسون كمك كند، مواد غذايي مانند بادام، مغزها، ماهي، گردو، كدوتنبل، كنجد، لوبيا، نخود و عدس را در رژيم غذايي خود بگنجانيد.
پروتيين رژيم غذايي بايد محدود شود. مقدار پروتيين رژيم غذايي بايد به هفت گرم در روز كاهش يابد. به جاي مصرف گوشت و ماكيان، ساير منابع پروتيين مثل: جو، سويا، ماست، لوبياها و عدس استفاده شود. در بيماراني كه لوو دوپا مصرف ميكنند، مصرف پروتيين بايد در بعدازظهر گنجانده شود زيرا اسيدهاي آمينه در اين مواد غذايي ممكن است از رسيدن لوودوپا به مغز جلوگيري كنند.
در صورت مصرف لوودوپا بايد دريافت ويتامين B6 كنترل شود. ويتامين B6 ممكن است با اثرات اين دارو تداخل كند. بنابراين در صورت استفاده از اين دارو بايد ميزان دريافت مواد غذايي حاوي ويتامين B6 مانند: موز، ماهي، گوشت، جگر، جودوسر، بادام زمين، سيبزميني و غلات كامل كنترل شود.
تاكيد بر مصرف كربوهيدرات در مبتلايان به پاركينسون. ميزان دريافت كربوهيدرات به پروتيين 7 گرم به يك گرم است.
از مصرف باقلا خودداري شود. باقلا حاوي دوپامين است و خوردن بيش از يك دوم ليوان از آن به همراه دوز روزانه لوودوپا ميتواند سبب بروز علائم ناشي از مصرف زياد دوپامين گردد. باقلا به طور عمده در رژيم غذايي مديترانهاي مصرف ميشود.
تغيير سبك زندگي:
ورزش: فعاليت جسماني و داشتن تمرينات متوسط روزانه ميتواند به عملكرد طبيعي عضلات كمك كند. تمرينات انتخابي مثل قدم زدن، آهسته دويدن، شنا و حركات كششي سبب حركت عضلات و پمپ قلب ميشود.
سموم: آفتكشها، پاككنندهها و ساير تركيبات شيميايي كه به طور معمول در محيط زندگي استفاده ميشوند، با بيماري پاركينسون ارتباط دارند. اگرچه ممكن است قرار گرفتن در معرض چنين موادي مكرر نباشد، ولي حتي مقادير كم آنها هم ميتواند مشكلاتي را در بچهها، كهنسالان و افراد بيمار ايجاد كنند.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#427
Posted: 4 Sep 2013 05:20
ضدويتامين ها
اصطلاح ضدويتامينها، پيرو كاوشها و تحقيقات علمي ترفوئل (Trefouel)، ني تي (Nitti) و بووه (bovet) روي نقشي كه سولفاميدها از نظر باكتريوستاتيك (متوقفكننده رشد باكتري) به عهده دارند، به وجود آمده ست.
واژه ضدويتامين به تركيباتي اطلاق ميشود كه يكي از 3 اثر زير را در مداخله با مصرف طبيعي ويتامين داشته باشند:
1- اين تركيبات، گروههاي ساختاري و شيميايي مشابه ساختمان ويتامينها دارند، ولي فاقد هرگونه تاثير فيزيولوژيكي ميباشند. در واقع آنها به صورت يك متضاد عمل ميكنند و در اغلب موارد با مصرف همزمان با ويتامينها، ايجاد علايم كمبود مينمايند.
بعضي از اين نوع ضدويتامينها، به طور صناعي ساخته شدهاند، مانند پيريتيامين (Pyrithiamine) كه مشابه (آنالوگ) شيميايي تيامين (ويتامين B1) است.
اين نوع تركيبات در مطالعات كلينيكي و تجربي بر روي حيوانات از اهميت ويژهاي برخوردارند.
2- برخي از عوامل شيميايي باعث غيرفعال شدن ويتامين ميشوند، مانند ماده آويدين (Avidin) در سفيده تخممرغ كه با اتصال به ويتامين بيوتين، آن را غيرفعال ميسازد، لذا سفيده خام تخممرغ بيوتين را بياثر و خنثي ميكند.
3- تركيباتي كه باعث تخريب ويتامينها ميشوند، مانند آنزيم تياميناز كه باعث تجزيه و تخريب تيامين ميگردد.
در ادامه به طور خلاصه به تركيباتي كه فعاليت ضدويتاميني در برابر انواع ويتامينها دارند، اشاره خواهيم كرد:
اخيرا گزارش شده كه بعضي از بيوفلاوونوئيدها مانند كوئرستين و روتين ميتوانند باعث غيرفعال شدن تيامين شوند.
برخي از مواد خوراكي مانند ماهي (ماهيان فلسدار)، صدفها، بعضي از انواع توتها و كلم قرمز داراي آنزيم منهدمكننده تياميناز ميباشند، ولي با پخت آنها آنزيم مزبور از بين ميرود. قابل ذكر است كه آنزيم نامبرده به ويژه در ماهيان آب شور خام يافت ميشود.
امروزه نيز به علت مصرف زياد آنتيبيوتيكها، مخصوصا بلع آنها از راه دهان و به علت اثر مضر آنها بر روي باكتريهاي روده، خطر بروز آويتامينوز (كمبود ويتامين) وجود دارد.
ميوه درخت آكي (Ackee) كه توسط مردم جامائيكا مصرف ميشود، حاوي مادهاي به نام هيپوگليسين A است كه به عنوان بازدارنده متابوليسم ريبوفلاوين، اثر ضدويتاميني در برابر ريبوفلاوين دارد.
در كتان يك عامل ضد ويتامين B6 (پيريدوكسين) به نام 1- آمينو – د – پرولين شناسايي شده است. همچنين داروي ضدآسم تئوفيلين در برابر ويتامين B6 اثر ضدويتامين دارد.
به طوري كه ميدانيم وجود اسيد پارا آمينو بنزوئيك براي رشد بسياري از باكتريها ضروري است، در حالي كه مشتقات پارا آمينو فنيل يا سولفاميد يا سولفانيلاميد باعث كاهش اين فعاليت ميگردد.
مقادير زياد ويتامين E ميتواند مانع تبديل بتاكاروتن (پرو ويتامين A) به ويتامين A شود. از طرف ديگر در روغنهاي سرخ كردني (مخصوصا روغنهايي كه چندين بار براي سرخ كردن غذاها به كار رفتهاند) نوعي ضدويتامين A پديد ميآيد.
سوياي خام حاوي آنزيم ليپواكسيداز است كه باعث اكسيداسيون و تخريب كاروتن ميگردد. سيترال، ديگر ضد ويتامين A است كه در روغن مركبات وجود دارد و از آنجايي كه عامل مزبور در بسياري از منابع خوراكي مانند آب پرتقال و مارمالاد موجود ميباشد، احتمالا مصرف زياد اين مواد ميتواند مشكلاتي را ايجاد نمايد.
از آنجايي كه سوياي خام موجب بروز نرمي استخوان ميشود و با افزودن ويتامين D به سوياي خام تا حدي از اين عارضه كاسته ميشود، مشخص ميگردد كه سوياي خام حاوي مواد ضدويتامين D ميباشد.
مقادير زياد روغن جگر ماهي در برابر ويتامين E واجد اثر ضدويتاميني است. همچنين لوبياي خام حاوي عناصري است كه خاصيت ضدويتامين E دارند. در يونجه نيز يك عامل بازدارنده ويتامين E شناسايي شده است.
داروهاي دي كومارين و وارفارين در مقابله با ويتامين K اثر ضدويتاميني دارند. بعضي از قسمتهاي گياهان در حال فاسد شدن حاوي انواع ضدويتامينها ميباشند. دي كومارين كه در شبدر شيرين فاسد شده يافت ميشود، خاصيت ضدويتامين K دارد.
اخيرا معلوم شده است كه عنصر آهن ميتواند ويتامينها به ويژه ويتامينهاي آنتياكسيدان (ويتامين C و E) را نابود سازد.
در نهايت چنين نتيجهگيري ميشود كه اگر چه عوامل ضدويتاميني به خودي خود سمي نميباشند، ولي ميتوانند به دليل ايجاد تداخل با عملكرد يا جذب مواد مغذي و ويتامينها مشكلاتي را به وجود بياورند.
با مطالعه مبحث ضد ويتامينها به نظر ميرسد كه اين پديده عموميت بيشتري پيدا كند و به بسياري از ويتامينها نيز اطلاق گردد. به همين دليل است كه انواع آويتامينوزها و عوارض فقدان ويتاميني حتي در اشخاصي كه غذاهاي غني از ويتامينهاي مختلف را مصرف ميكنند ديده ميشود.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#428
Posted: 4 Sep 2013 05:21
مصرف این چاشنی با غذا، جذب آهن را افزایش میدهد
اگر می خواهید آهن جذب شده از غذای خود را افزایش دهید از این چاشنی میل کنید .
رئیس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت گفت: مصرف آبلیمو و آبنارنج همراه با غذا جذب آهن را افزایش میدهد.
پریسا ترابی افزود: برای پیشگیری از كم خونی فقر آهن در دوران بارداری به زنان باردار توصیه میشود كه منظم و روزانه مكمل آهن را از هفته شانزدهم بارداری تا 3 ماه پس از زایمان مصرف كنند.
وی گفت: برای پیشگیری از كمخونی از منابع غذایی حاوی آهن مثل گوشت، مرغ، ماهی، جگر، حبوبات و سبزیهای سبز تیره مثل جعفری در برنامه غذایی روزانه استفاده كنند. از انواع مغزها مثل گردو، بادام، پسته و انواع خشكبار مثل برگهها، توت خشك، كشمش و خرما كه منابع خوبی از آهن هستند، به عنوان میان وعده استفاده كنند.
رئیس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت افزود: مصرف منابع غذایی ویتامین C مثل سبزیهای تازه و سالاد شامل گوجه فرنگی، كلم، گل كلم، فلفل دلمهای و همچنین چاشنیهایی مثل آبلیمو و آب نارنج تازه را كه جذب آهن را افزایش میدهند به همراه غذا توصیه میشود.
ترابی گفت: برای جذب بهتر آهن غذا، باید از مصرف چای، قهوه و دم كردههای گیاهی یك ساعت قبل از غذا و حداقل 2 ساعت پس از غذا خودداری كرد و همچنین از مصرف چای پررنگ خودداری كرد.
وی افزود: برای كاهش اختلالات گوارشی و جذب بهتر آهن بهترین زمان مصرف قرص آهن پس از غذا یا شب قبل از خواب است.
رئیس اداره بهبود تغذیه وزارت بهداشت اضافه كرد: آنمی دوران بارداری به زمانی اطلاق میشود كه هموگلوبین زنان باردار كمتر از 11 گرم در دسی لیتر باشد و در 3 ماهه دوم بارداری هموگلوبین كمتر از 10.5 گرم در دسی لیتر آنمی محسوب میشود و بنابراین مادری كه در شروع بارداری هموگلوبین كمتر از 11 گرم در سی لیتر دارد باید به عنوان فرد آنمیك تحت درمان باید قرار بگیرد.
ترابی گفت: رقیق شدن خون كه به تدریج طی دوران بارداری ایجاد میشود سطح هموگلوبین را به محدوده آنمیك میرساند كه این امر طبیعی است. از علل آنمی دوران بارداری مصرف نكردن منابع غذایی آهن، سابقه خونریزی زیاد طی دوران قاعدگی (قبل از بارداری) و بارداریهای مكرر خصوصاً با فاصله كم است.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#429
Posted: 4 Sep 2013 05:22
دوستان غذايي قلب
بيماريهاي قلبي يكي از مهمترين علل مرگ و مير، نه تنها در كشور ما بلكه در دنياست. بيشك رژيم غذايي و عادات مصرف مواد غذايي يكي از دلايل اصلي و از عوامل خطر عمده بيماريهاي قلبي محسوب ميشود.
تحقيقات پژوهشگران نشان ميدهد كه رعايت يك رژيم غذايي سالم به طور قطع از بروز بسياري از مشكلات قلبي پيشگيري ميكند.
غذاهاي معجزهآسا
بيماريهاي قلبي – عروقي روزانه ميليونها نفر را به كام مرگ ميكشاند و يا تا آخر عمر گرفتار ميكند. در صورتي كه با مصرف يك سري مواد غذايي و داشتن الگوي تغذيهاي صحيح بسيار ساده ميتوان از بروز آنها پيشگيري كرد.
انواع گوناگون ميوهها و سبزيها در رنگها و شكلها و اندازههاي گوناگون براي قلب مفيد هستند. مطالعات نشان ميدهد افرادي كه از سبزي و ميوه استفاده ميكنند، كمتر به بيماريهاي قلبي – عروقي مبتلا ميشوند. اين مواد بسيار طبيعيتر بوده و كمتر تحت عمليات فرايندسازي قرار ميگيرند؛ در نتيجه از ورود راديكالهاي آزاد به جريان خون جلوگيري كرده و عروق خوني را محافظت ميكنند. امروزه به دليل افزايش روزافزون شمار مبتلايان به بيماريهاي قلبي، بسياري از افراد به دنبال غذاهاي معجزهآسايي هستند كه سلامت قلب را تامين كنند.
براي داشتن تغذيه سالم كه سلامت قلب را تهديد نكند، كافي است كمي در رژيم غذايي دقت شود. خوراكيهاي خود را از ميوه و سبزي گرفته تا گوشت و لبنيات و حبوبات، تحت كنترل داشته باشيد. براي اين كار ميتوانيد از فهرست زير كه بيشتر اثر محافظتي روي قلب و عروق دارد، در صبحانه و ناهار و شام استفاده كنيد.
غذاهاي دوستدار قلب
- ماهي سالمون: اين ماهي حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 ميباشد كه از ميان ماهيها بيشترين خاصيت را براي قلب دارد.
- جوي دو سر: حاوي اسيد چرب امگا 3، منيزيم، پتاسيم، فولات، نياسين و كلسيم است.
- لوبياي قرمز: اين ماده غذايي سرشار از ويتامينهاي گروه B و نياسين، فولات، منيزيم، اسيد چرب امگا 3 و كلسيم است و مصرف آن به صورت سالاد و در سوپ توصيه ميشود.
- مغز بادام: اين ماده هم حاوي اسيد چرب امگا 3، ويتامين E، منيزيوم، فيبرواسيدهاي چرب غيراشباع است.
- گردو: گردو داراي اسيد چرب گياهي، ويتامين E، منيزيم، فولات، فيبر و چربيهاي غيراشباع است كه همگي اين مواد براي قلب مفيدند.
- ماهي تون: اين نوع ماهي هم حاوي اسيدهاي چرب امگا 3، فولات، نياسين است و مصرف آن در ناهار به همراه سالاد حبوبات، ميوه هاي تازه يا به صورت كنسروشده براي قلب مفيد است.
- برنج قهوهاي: اين نوع برنج حاوي ويتامينهاي گروه B، فيبر، نياسين و منيزيم است. كته اين برنج به همراه سبزيهايي مانند كلم بروكلي، هويج و اسفناج غذاي خوبي براي افرادي است كه دوستدار قلب سالم هستند.
- شير سويا: شير سويا حاوي ايزوفلاوونوئيدها، ويتامينهاي گروه B، نياسين، فولات، كسيم، منيزيم و پتاسيم است.
- زغال اخته: اين ماده غذايي حاوي بتاكاروتن، ويتامين C، فولات، كلسيم، منيزيم، پتاسيم و فيبر ميباشد.
- هويج: هويج داراي آلفا كاروتن و فيبر است و به همراه ساير سبزيها ميتواند در رژيم غذايي براي سلامت قلب به كار رود.
- اسفناج: كاروتنوئيد، ويتامينهاي گروه B، فولات، منيزيم، پتاسيم، كلسيم و فيبر ميباشد.
- بروكلي: كلم بروكلي داراي بتاكاروتن، ويتامين C و ويتامين E، پتاسيم، فولات، كلسيم و فيبر بوده و سوپ كلم بروكلي از غذاهاي مفيد قلبي است.
- فلفل قرمز: مقدار مناسبي از فلفل قرمز حاوي بتاكاروتن است. همچنين اين ماده حاوي ويتامين گروه B، فولات، پتاسيم و فيبر ميباشد.
- مارچوبه: مارچوبه هم داراي بتاكاروتن و ويتامينهاي گروه B، فولات و فيبر است و استفاده آن در غذاها براي قلب مفيد ميباشد.
- پرتقال: اين ميوه جزء دسته مركبات و حاوي بتاكريپتوگزانتين، بتا و آلفا كاروتن، توئين و فلاويندها، ويتامين C، پتاسيم، فولات و فيبر است.
- گوجهفرنگي: حاوي بتا و آلفا كاروتن، لكوپن، ويتامين C، پتاسيم، فولات و فيبر ميباشد.
- طالبي: طالبي حاوي آلفا و بتاكاروتن، ويتامين گروه B و C، فولات، پتاسيم و فيبر است.
- انبه: انبه حاوي بتاكاروتن، بتاكريپتوگزانتين، لوتئين، ويتامين C و E، فولات، كلسيم، منيزيم و پتاسيم است.
- شكلات قهوهاي: حاوي ماده مغذي فلاوونوئيدها است كه براي قلب مفيد ميباشد.
غذاهاي سالم براي سلامت قلب ضروري هستند
علاوه بر مواد غذايي كه در بالا ذكر شد، مواد ديگري هم هستند كه در كنار موارد ذكر شده، سلامت قلب را تضمين ميكنند.
1- لبنيات: شير و ماست يك درصد چربي، شيرسويا، كره كم چرب يا بدون چربي، خامههاي كم چرب يا بدون چربي و پنيري كه چربي آن اندك است، براي كاهش ايجاد بيماريهاي قلبي در افراد توصيه ميشود.
2- گوشت، مرغ، ماهي و جايگزينشوندهها
گوشت مرغ بدون پوست، جوجه بدون استخوان، گوشت لخم و بدون چربي، انواع ماهي به خصوص سالمون و تون كه به صورت كبابي يا بخارپز تهيه شده باشند.
3- غذاهاي فريزشده
- سبزيهاي فريزشده كه به آنها سس و مواد افزودني اضافه نشده باشد.
- ميوه هاي فريزشده بدون شكر مانند زغال اخته يا انواع توت فرنگي كه بدون شكر در فريزر ذخيره شده باشند.
- انواع برگرهاي تهيهشده از سبزيها كه ميتوان آنها را در فريزر ذخيره كرد.
اينها همه مواردي هستند كه نه تنها در مدت طولاني ميتوان از آنها نگهداري كرد بلكه براي داشتن يك رژيم غذايي قلبي نيز مفيدند.
پس به طور خلاصه ميتوان اين شش استراتژي را براي داشتن يك قلب سالم به كار برد:
1- بيشتر ماهي بخوريد: ماهي منبع غني از پروتئين و ساير مواد غذايي است و حاوي چربي امگا 3 ميباشد كه خطر حملات قلبي و سكته را كم ميكند.
2- بيشتر سبزي و ميوه بخوريد: خوردن انواع سبزي و ميوههاي طبيعي، راه بسيار مهمي در كاهش بيماريهاي قلبي است.
3- به ياد داشته باشيد كه غذاهايي را با كالري زياد مصرف نكنيد.
4- بيشتر از غذاهايي استفاده كنيد كه اسيد چرب ترانس پايين داشته و چربي اشباع آنها كمتر باشد. در مصرف انواع دسر، غذاهاي سرخكردني، غذاهاي آماده، كره و سس دقت كنيد.
5- هنگامي كه مجبوريد چربي مصرف كنيد، بيشتر از اسيدهاي چرب غيراشباع استفاده نماييد. گوشتها و محصولات لبني كم چرب را انتخاب كنيد. با تعادل در مصرف گوشت حيواني و جايگزين كردن آن با ماهي و سبزيها، احتمال بروز بيماريهاي قلبي را كاهش دهيد.
6- بدنتان را به طور منظم تغذيه كنيد:
از غذا خوردن فرار نكنيد، بلكه شيوه صحيح غذا خوردن را ياد بگيريد. آنچه مهم است، اين است كه نه زياد و نه كم غذا بخوريد. خوردن پنج تا شش وعده غذا در طول روز و در حد كم بهترين رژيم غذايي براي پيشگيري از بيماري قلبي است.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟
ارسالها: 14491
#430
Posted: 4 Sep 2013 05:23
رژيم درماني درسوختگي ها
سوختگيها نوعي صدمات بافتي وارد شده به مخاط يا پوست بدن بوده كه در اثر حرارت شديد؛ تماس با مواد شيميايي (اسيد يا قليا)؛ الكتريسيته يا پرتودهي ايجاد ميشوند. 80 درصد سوختگيهاي ناشي از تماس با منابع حرارتي در منزل به وجود آمده كه به طور سرپايي قابل درمان هستند. و حدود 5 درصد آنها (1 ميليون در سال) به بستري شدن در بيمارستان نياز دارند. شدت ضايعات در سوختگيها به عمق جراحت، مدت زمان سوختگي و سطح سوختگي بستگي دارد كه به نوعي، تعيينكننده نوع روش كنترل و درمان آن است.
از ديدگاه پزشگي سوختگيها به سه دسته تقسيم ميشوند:
- سوختگي نوع 1: قرمزي و التهاب پوست به همراه درد بدون تاول و ترشح كه در منزل قابل درمان است.
- سوختگي نوع 2: قرمزي و التهاب پوست به همراه درد و ايجاد تاول و ترشح كه بايد به پزشك مراجعه شود.
- سوختگي نوع 3: نوع سوختگي شديد كه در آن رنگ پوست تغيير كرده، سفيد، زرد يا مايل به قهوهاي ميگردد. پوست حالت سختي پيدا كرده و اغلب بدون تاول و درد ميباشد كه بايد فورا بيمار به مراكز درماني منتقل شود.
اقدامات اوليه پزشكي در سوختگيها:
- قبل از مراجعه به پزشك يا مراكز درماني، ابتدا منطقه سوخته شده را آب سرد يا يخ خنك كرده و با پارچه يا گاز خشك استريل به آرامي روي آن را بپوشانيد (هيچ تاولي را نبايد باز كرد).
- بعد از مراجعه، ابتدا پزشك شدت سوختگيها را تعيين و موضع جراحت را تميز ميكند؛ سپس تاولهاي باز شده و بافتهاي پوستي مرده را برداشته و از پمادها و كرمهاي آنتيبيوتيك براي منطقه سوخته شده استفاده ميكند.
توصيه ميشود در صورت امكان منطقه سوخته شده بالاتر از سطح قلب قرار داده شود. در موارد تورم و قرمزي متوسط ميتوان از بانداژ گرم و مرطوب استفاده كرد و در صورت بروز تب با پزشك تماس گرفت.
مراقبتهاي تغذيهاي در سوختگيها:
در زمان بروز سوختگي به علت شوك شديد و ناگهاني وارد شده و جراحات به وجود آمده، تعادل الكتروليتها و مايعات و تعادل ازته بدن منفي ميشود، به عبارتي پروتيينها، نمك و مايعات بدن به هدر ميروند و وزن بدن كاهش مييابد. به همين دليل نيازهاي تغذيهاي (به ويژه در هفتههاي اول بعد از سوختگي) افزايش مييابد.
اهداف رژيم درماني در اين بيماران در درجه اول پيشگيري از ايجاد سوء تغذيه، كمك به برقراري تعادل آب و الكتروليتها براي جلوگيري از ايجاد شوك و تسريع التيام زخمها و همچنين كنترل قند خون افزايش يافته به علت استرس وارد شده به بدن ميباشد.
در بيمار دچار سوختگي ميزان نياز به انرژي به 5000-3500 كيلوكالري و نياز به پروتيين به 200-150 گرم در روز افزايش مييابد. پروتيين مصرفي بايد از انواع با ارزش زيستي بالا باشد.
اولين گام بعد از مراجعه به بيمارستان در صورت نياز، استفاده از تزريق وريدي براي جبران مايعات، الكتروليتها و برخي از پروتيينهاي سرمي از دست رفته ميباشد.
بعد از اين مرحله، براي پيشگيري از ايجاد سوء تغذيه در صورت تحمل بيمار، تغذيه از راه دهان آغاز ميشود. در ابتدا از يك محلول خاص حاوي نمك، آب و بيكربنات به همراه آب ليمو (براي خوش طعم كردن) جهت جايگزيني به جاي تزريق وريدي استفاده ميگردد. ميزان دريافت و دفع مايعات بيمار (از راه ادرار) تمام مدت بايد كنترل گردد تا از دفع زياد مايعات يا تجمع آن در بدن جلوگيري شود.
از آنجايي كه اين بيماران دچار بياشتهايي ميباشند؛ بعد از تنظيم رژيم غذايي، مواد غذايي مورد نياز در وعدههاي بيشتر و مقدار كم در هر وعده در اختيار آنها قرار گيرد و از يك رژيم غذايي نرم و ترجيحا مورد علاقه بيمار استفاده گردد.
نياز به مواد مغذي گوناگون نيز در اين بيماران افزايش مييابد به عنوان مثال نياز به پروتيين و ويتامين C به جهت ترميم ضايعات بافتي زياد ميشود.
- ويتامين C مورد نياز حدود 1500-1000 ميليگرم به صورت 500 ميليگرم 3 بار در روز ميباشد.
- با افزايش نياز به انرژي، ميزان كربوهيدرات دريافتي و به دنبال آن نياز به ويتامينهاي گروه B نيز افزايش مييابد.
- روي 50-30 ميليگرم و بتاكاروتن 100000 واحد بينالمللي در روز به جهت تقويت سيستم ايمني بدن و تسهيل در ترميم پوست، مورد نياز است.
- ويتامين E 1200 واحد بينالمللي به صورت 3 بار در روز به عنوان يك آنتياكسيدان قوي و موثر در ترميم ضايعات و كاهش ايجاد تاولۀ توصيه ميشود
- «ال – گلوتامين» 10-3 گرم به صورت 3 بار در روز، از جمله اسيدهاي آمينه لازم براي جلوگيري و بهبود آسيب ناشي از سوختگي، مورد نياز است
لازم به ذكر است كه در سوختگيهاي ناشي از الكتريسيته، اغلب سيستم عصبي و عضلات نيز گرفتار ميشوند كه در اين صورت بايد سريعا بيمار تحت مراقبتهاي لازم به جهت احياي قلب و ريهها قرار گيرد.
از آنجايي كه در سوختگيها برخلاف ساير بيماريها وضعيت كاتابوليسمي يا شكست و تحليل بافتي شديد ميباشد و بيشتر ذخاير بدن دچار تخريب ميگردد، بايد به وضعيت تغذيه و تامين نياز مايعات، الكتروليتها، انرژي، پروتيينها و ساير مواد مغذي بسيار توجه شود. در اين راستا گاهي در مراكز درماني از مخلوطهاي تجارتي كه غني از انواع مواد مغذي هستند نيز بنا به مورد، استفاده ميشود.
در دوره نقاهت نيز توجه به دو اصل مهم: پيشگيري از سوء تغذيه و تامين ذخاير بدن اهميت دارد. انرژي مورد نياز بايد به گونهاي تنظيم شود كه نياز بيمار را در اين دوره تامين كند همچنين وزن بيمار به منظور جلوگيري از ايجاد اضافه وزن در اين زمان بايد كنترل شود. در رژيم روزانه بايد از منابع پروتييني با كيفيت خوب استفاده شود. دريافت مقدار كافي اسيدهاي چرب ضروري به جهت نوسازي بافتهاي بدن ضروري است و در نهايت ويتامينها و املاح معدني طبق نياز بيمار از طريق رژيم غذايي و يا دريافت مكملها بايد تامين شود.
آشفته سریم !
شانهی دوست کجاست ؟