سالهای آغازین پادشاهیماجرای طلاق فوزیه از محمدرضا پهلوی، پس از خروج فوزیه از ایران، سه سال طول کشید. فوزیه در سال ۱۳۲۴ تهران را برای همیشه ترک کرد. از سالها پیش از آن نیز روابط محمدرضا پهلوی با وی به سردی گرائیده بود.[۲۷] لذا سالهای ۱۳۲۰ تا ۱۳۲۷ محمدرضا پهلوی زندگی خصوصی مجردی توام با خوشی ای را میگذرانید.[۳۰]
طی این سالها، تا زمان خروج نیروهای متفقین از ایران، محمدرضا پهلوی حداکثر فقط در تهران حکومت میکرد. این موضوع باعث شده بود تا اقتدار پادشاهی وی به عنوان یک پادشاه به چالش کشیده شود. تا حدی که زمانی که سه مرد قدرتمند آن روزگار (چرچیل، روزولت و استالین) برای شرکت در کنفرانس تهران به تهران آمدند، چرچیل و روزولت برخلاف عرف دیپلماتیک، عملا وی را نادیده انگاشتند و به دیدار وی نرفتند.
مدت کوتاهی پس از آن و در جریان پیشه وری و خودمختاری آذربایجان، محمدرضا پهلوی اینبار با کمک آمریکا فرصت یافت تا اقتدار از دست رفته را به خود بازگرداند. با اولتیماتوم آمریکا، شوروی دست از حمایت مستقیم پیشه وری برداشت و با اعتراضات مردم حکومت پیشه وری در آدربایجان و قاضی محمد در کردستان سقوط کرد.به گفته برخی با اصرار محمدرضا پهلوی و ارتش قاضی محمد بر خلاف نظر قوام السلطنه محاکمه و اعدام شد.
دربهمن ماه ۱۳۲۷ ماجرای ترور محمدرضا پهلوی در دانشگاه تهران اتفاق افتاد. محمدرضا پهلوی بعدها در محافل خصوصی و به طور مبهم، رزم آرا را مسئول ترور خود و هژیر معرفی میکرد. برخی معتقدند این ترور (با توجه به تعداد گلولههای شلیک شده (پنج گلوله) و ناموفق بودن آن و همچنین گلوله باران شدن ضارب توسط محافظین محمدرضا پهلوی پس از اتمام گلوله هایش!) احتمالا توسط خود محمدرضا پهلوی تدارک دیده شدهاست. روایت رسمی این بود که یک متعصب مذهبی وابسته به حزب توده مسئول ترور بودهاست.
با وقوع ماجرای ترور محمدرضا پهلوی دربهمن ماه ۱۳۲۷ سران حزب توده دستگیر یا فراری شدند و مذهبیها اولین دوران زندانی و تبعید خود را تجربه کردند.

محمدرضا پهلوی و خانواده سلطنتی ایران

محمدرضا پهلوی هنگام نهادن تاج بر سر شهبانو فرح پهلوی در جشن تاجگذاری